Dünyanın her yerinde severek tüketilen kahve birçok zaman sağlığa yararlı – zararlı gibi tartışmaların konusu olmuştur.
Ancak son zamanlarda uzmanların yaptığı açıklamalar bu konuya nokta koymaya yetiyor. Kahve içeceğinin fonksiyonel özelliği kafein, klorojenik asid ve malliard reaksiyonun ürünü melanoidinler gibi bioaktif bileşenlerden kaynaklıdır.
Yapılan araştırmalara göre sonuçlar şu şekilde; Metabolik ve mental sağlığı destekleyici, Keyif verici ve dinç hissettirici, Depresyon ve yüksek tansiyon ile savaşmaya yardımcı, Tip 2 diyabet, Parkinson ve Alzaymır hastalıkları gibi bazı kronik hastalıkları, Karaciğer kanseri ve bazı kanser türlerini, Kardiyovasküler hastalıklar gibi dejeneratif hastalıkları önleyici,
*Ancak bunun dışında her şeyin fazlasının zarar olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Yapılan bazı çalışmalarda, hamile kadınlar için zararlı olabileceği ve kahve tüketiminin 300 mg/g kafein miktarıyla sınırlandırılması önerilmiştir.
Bilimsel araştırma sonuçları aktarıyor ki yetişkin bir bireyin günlük 400 mg kahve tüketiminin güvenli olduğu belirtilmiştir.
Kafein 15-120 dk içerisinde kandaki en aktif olduğu sürece ulaşır ve alınan miktara göre merkezi sinir sistemini harekete geçirir. Bu özelliklere ek olarak metal iyonlara fayda sağladığı için tümörün büyümesini engelleyen bulgulara da ulaşılmıştır.